Мисли на събуждане и за разбуждане

Ден на Будителя – 4

Posted on: 11/10/2009

(ВСЕКИ) ДЕН НА БУДИТЕЛЯ

4

Та да си дойдем на думата:

bTV се обръща с въпрос към децата от една детска градина: „Какви са будителите, деца?”

Момиченце: „Много са хубави!”

Момченце: „Будителите не са будилник.”

Аз се обърнах с въпрос към детето в мен:”Кои са Будителите?”

Детето в мен каза: „МАМА.”

Даскал Мечо: „Ха така! Браво деца! Отличен за правилния и точен отговор. Да повторим и обобщим за тези, които не са чули и за тези, които не са разбрали. БУДИТЕЛИТЕ СА МАЙКИ НА ВСИЧКИТЕ ДОБРИ И СВЕТЛИ НЕЩА В ЖИВОТА. ТЕ СА МНОГО ХУБАВИ И НЕ СА МЕХАНИЧНИ. НИТО МОЖЕШ ДА ГИ КУРДИСАШ, НИТО МОЖЕШ ДА ИМ СЛОЖИШ БАТЕРИЯ. БУДИТЕЛИТЕ СА ЮНАЦИ, КОИТО ЗНАЯТ, ЧЕ ЛЕСНОТО Е ЗА БАБИТЕ, А ТРУДНОТО ЗА ТЯХ, ЗА ЮНАЦИТЕ.

Това, което искам да добавя към вашия перфектен отговор е просто споделяне на знанието от преживения ми опит, а именно: ИМА И БАБИ-ЮНАЦИ! ТЯХ ТЪРСЕТЕ, ЗАЩОТО СА ЗДРАВИ, ТЕ ДА ВИ ГЛЕДАТ. ЗА БОЛНИТЕ СЕ ПОГРИЖЕТЕ. Гушнете ги и ги изслушайте. Те са пълни с истински истории, които заслужават да бъдат чути.  Когато  внуците се грижат за своите баби и дядовци, всички оздравяват. А мога ли и аз да ви задам един въпрос, та да се поуча и ако нещо съм болна да оздравея. Въпроса ми е: КОЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО ЖИВОТНО В НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО, НАРЕЧЕНО „БАБА”?

Помислете си докато слушате приказката, която ще ви разкажа с благодарност за това, че сте такива добри ученици и учители мои! Толкова много научих от вас. Благодаря ви, че ви има, и че бях с вас в ЦАРСТВОТО БОЖИЕ. А където БОГ  е благословил, аз мога само да обичам и да се радвам. Слушайте сега приказката за ВЕЧНОСТТА, за да я разкажете и на вашите деца:

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ ЕДИН ПОЕТ. ГОЛЯМ ПОЕТ И ГОЛЯМ БУДИТЕЛ.

 И ТОЙ НАПИСАЛ ЕДНА ПОЕМА ЗА ЛЮБОВТА, КОЯТО ЗАПОЧВАЛА ТАКА:

„КАВАЛ СВИРИ НА ПОЛЯНА,

НА ПОЛЯНА КРАЙ ГОРИЦА.

МЛАДА, ХУБАВА СТОЯНА,

ТЪРЧИ С МЕНЦИ ЗА ВОДИЦА…”

ПОЕТЪТ И БУДИТЕЛЯТ СЕ КАЗВАЛ ХРИСТО БОТЕВ.

ТОЙ БИЛ МНОГО МЛАД И МНОГО ХУБАВ. ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ОБИЧАЛ И ЧЕТЯЛ, И УЧЕЛ НАИЗУСТ, И ПЕЕЛ НЕГОВИТЕ ПОЕМИ. И ГО ЗАПОМНИЛ КАТО МЛАД И ХУБАВ БЪЛГАРИН, ЗАЩОТО В ЗАЛИСИЯТА НА СВОЯТА ВЕЛИКА САМОЖЕРТВА, ТОЙ НЕ УСПЯЛ НЯКАК СИ ДА ОСТАРЕЕ.

 А КАКЪВ ЮНАК БИЛ ТОЙ, КАКЪВ ЮНАК! ДА ОСТАРЕЕ НЕ УСПЯЛ, НО ДА СЕ ОБАДИ С ПИСМО ДО ЛЮБИМАТА НЕ ЗАБРАВИЛ! И ДО ДЕЦАТА СИ СЪЩО ПИСАЛ В ТОВА ПОСЛЕДНО ПИСМО ПРЕДИ ДЪЛГИЯ ПЪТ КЪМ САМОЖЕРТВАТА. И ПИСАЛ ТОЙ ТАКА: „ МИЛА МИ ВЕНЕТО, ДИМИТРЕ И ИВАНКЕ,…” И Т.Н. ПОЯСНЕНИЯ КЪДЕ И ЗАЩО Е ТРЪГНАЛ.

ТОГАВА ПИСМАТА БИЛИ ДЪЛГИ, И НАИСТИНА СОБСТВЕНОРЪЧНО НАПИСАНИ. НЯМАЛО КОМПЮТРИ, GSM-И И SMS-И. НЯМАЛО ДАЖЕ ДОСТАТЪЧНО ПИШЕЩИ МАШИНИ. И  ВЪПРОС НА ЧЕСТ БИЛО ЛИЧНИТЕ ПИСМА ДА СА РЪКОПИСНИ. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ? ХОРАТА ТОГАВА БИЛИ РАЗПОЗНАВАНИ ПО ПОЧЕРКА И ПО ДЕЛАТА. С ДЕЛАТА И ПОЧЕРКА СИ ПАЗЕЛИ И ЧИСТОТАТА НА СВОЕТО ИМЕ. ТАКА БИЛО И С БЪЛГАРИНА-БУДИТЕЛ ХРИСТО БОТЕВ.

  ПИСМОТО, ТОВА ВЕЛИКО, ПОСЛЕДНО ПИСМО ДО ЛЮБИМАТА МУ ВЕНЕТА, АЗ НЯМА ДА ВИ РАЗКАЗВАМ. ТО Е ЗА ИНТИМЕН ПРОЧИТ, И КОЙТО ИСКА ЩЕ СИ ГО НАМЕРИ. НАЛИ ВСЕ ТОВА ВИ КАЗВАМ: САМО НАПИСАНОТО ОСТАВА. А АЗ, МАЙКО, ЩЕ ВИ КАЖА КРАЯ МУ, ЩОТО Е ЗА ЗАПОМНЯНЕ: „ЗНАЙ, ЧЕ ПОСЛЕ БЪЛГАРИЯ, СЪМ ОБИЧАЛ НАЙ-МНОГО ТЕБЕ. ТВОЙ ХРИСТО.”

 И НЯМА ДА ПИТАМ КОЛКО БЪЛГАРКИ СЕГА БИХА СЕ ПОЧУВСТВАЛИ ЩАСТЛИВИ, АКО ПОЛУЧАТ ТАКОВА ПИСМЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ОБИЧ. ВЕНЕТА СИГУРНО СЪЩО НЕ Е БИЛА ЩАСТЛИВА КАТО РАЗБРАЛА КЪДЕ ОТИВА ХРИСТО. НО И ТЯ БИЛА БЪЛГАРКА И ОСТАВИЛА ТОВА ИНТИМНО ЛЮБОВНО ПИСМО ЗА НАС, ИДЕЩИТЕ БЪЛГАРИ. ЗА ДА СМЕ СВЕТЛИ, СИЛНИ И КРАСИВИ И ДА ИМАМЕ ОБРАЗЕЦ ЗА ЛЮБОВНО ПИСМО. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ВЕЧНИТЕ НЕЩА И ХОРА НЕ УМИРАТ, КАКТО Е КАЗАЛ И САМИЯТ ХРИСТО БОТЕВ. ОСОБЕНО, КОГАТО ПАДНАТ ЗА СВОБОДАТА НА НАРОДА СИ! А ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, ЧЕ ТОВА Е ТАКА СА НАЛИЦЕ И СА ЖИВИ, СЛАВА БОГУ! ПОЛЯНИ ИМА ЛИ? – ИМА!  ГОРИЦИ ИМА ЛИ? –  ИМА! ВОДИЦА ИМА ЛИ? –  ИМА. ДАЛ ГОСПОД! А МЛАДИ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ ИМА ЛИ? – ИМА!

 АМИ ЧЕ ТЪРЧЕТЕ ТОГАВА! СРЕЩНЕТЕ СЕ! И СЕ ВИЖТЕ КОЛКО СТЕ ХУБАВИ В ТОВА ПРОСТРАНСТВО НА ЛЮБОВТА. ОБИКНЕТЕ СЕ!

ПИШЕТЕ СИ ИСТИНСКИ ПИСМА, КОИТО ТОПЛЯТ, ОКУРАЖАВАТ И ОЗДРАВЯВАТ. И КОИТО МОЖЕШ ДА СИ СЛОЖИШ ПОД ВЪЗГЛАВНИЦАТА ЗА АРОМАТНИ И ЩАСТЛИВИ СЪНИЩА. ХА ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ НАПИШЕ НАЙ-ХУБАВОТО ПИСМО И КОЙ ЩЕ ИЗВЪРШИ НАЙ-ДОБРОТО МЪНИЧКО ДЕЛО ЗА БЛАГОТО НА ВСИЧКИ И БЕЗ ДА БЪДЕ НАРУШЕНА НИЧИЯ СВОБОДНА ВОЛЯ?! МИСЛЕТЕ И ПРАВЕТЕ ДОБРОТО. 

Advertisements

2 Коментари to "Ден на Будителя – 4"

„ТОГАВА ПИСМАТА БИЛИ ДЪЛГИ, И НАИСТИНА СОБСТВЕНОРЪЧНО НАПИСАНИ. НЯМАЛО КОМПЮТРИ, GSM-И И SMS-И. НЯМАЛО ДАЖЕ ДОСТАТЪЧНО ПИШЕЩИ МАШИНИ. И ВЪПРОС НА ЧЕСТ БИЛО ЛИЧНИТЕ ПИСМА ДА СА РЪКОПИСНИ. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ? ХОРАТА ТОГАВА БИЛИ РАЗПОЗНАВАНИ ПО ПОЧЕРКА, И ПО ДЕЛАТА. С ДЕЛАТА И ПОЧЕРКА СИ ПАЗЕЛИ И ЧИСТОТАТА НА СВОЕТО ИМЕ. ТАКА БИЛО И С БЪЛГАРИНА-БУДИТЕЛ ХРИСТО БОТЕВ.“-Kolko prekrasno zvu4i za mene,koito po nevolq se predade na laptopi i compove razni,zamestiteli na 4ove6kite estestveni sposobi za comunikaciq(sre6tite)!!!!!!!Dori v ry4no pisano pismo polu4atelq ima po4ti fizi4esko yse6tane za za izpra6ta4a!Li4no e,kato sre6tata,koqto neizbejno e li4na.A li4noto e istinsko!Istinata e dragocenna ,hva6ta patina…ne ryjdqsva!Ako sme istinski 6te se vidim,vidim li se… sme se sre6tnali…sre6tnalite se SPODELQT….hm…osnovata za 6tastieto…putq za raq…bojieto carstvo…BOG e v nas…/more to come/

Е, не се кахъри , душице, ако не бяха компютрите, нямаше да ми напишеш всичко това, нито пък аз щях да достигна до теб. Въпроса не е в компютрите, а в разумното използване на техниката.Тя, приятелче, може само да ни е инструмент за улеснение, нали за това сме я измислили. Че кой ти пречи да напишеш писмо на приятел или любим човек?От думите ти разбирам, че ти е ясно как действа на човека такова нещо!То вече а откриеш адреса на човек, за да му пишеш, си е цяло приключение, мен ако питаш. Но дерзай! Това наистина е хубаво нещо. А още по- хубаво е , когато направиш първата крачка.Опитай и ще видиш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: